Jesteś tym, co jesz.
To znane powiedzenie niesie w sobie cały sens dbania o wysoką jakość naszej żywności. Rosnąca świadomość konsumentów skłania producentów do ulepszania składu swoich produktów. Wszystko zaczyna się jednak od rolnika. Dlatego tak ważne jest, by producenci podnosili jakość swoich produktów, m.in. przez zmniejszanie ilości stosowanych chemikaliów w postaci np. środków ochrony roślin czy nawozów sztucznych.
W Polsce funkcjonuje wiele systemów obejmujących produkcję wysokiej jakości zdrowej żywności, zaliczamy do nich m.in. system rolnictwa ekologicznego czy Integrowaną produkcję roślin.
Rolnictwo ekologiczne jest najwyższym państwowym standardem w Unii Europejskiej oraz wielu krajach na całym świecie. Producenci mogą dodatkowo wprowadzić jeszcze wyższe standardy oparte na rolnictwie ekologicznym i uzyskać certyfikat np. DEMETER, Naturland czy Ekoland.
Jednakże nawet jeśli z różnych względów nie chcesz certyfikować swojego gospodarstwa, warto zmniejszać ilość używanej chemii, co również może być atutem, z którego skorzystasz w rozmowie z klientem.
Poniżej wklejam adresy ciekawych stron, z których warto korzystać przy wyborze metod zwalczania szkodników i chorób w gospodarstwie. Znajdują się tam również nawozy naturalne i środki poprawiające jakość gleby.
